Beograd prve ulične fenjere sa svećama dobio 1830.godine, a prvo gasno osvetljenje Narodno pozorište

Prvi ulični fenjeri sa svećama u Beogradu postavljeni su 1830.godine na svim važnim gradskim tačkama. Polako su bili postavljeni i u blizini kafana,prodavnica,trgova…

Pre uvođenja fenjera beograđani su gradom šetali sa fenjerima u rukama.

Kada su bili postavljeni fenjeri ispred kafana i prodavnica i ostalih radnji stigla je naredba da vlasnici moraju paliti fenjere i nesmeju ih gasiti do deset sati uveče. U početku su se koristile milikerc sveće,potom ulje a onda kasnije i gas.

Ono što je poznato a to je da 1892.godine Beograd imao 16 zaposlenih fenjerdžija.

Prvo gasno osvetljenje dobilo je Narodno pozorište 1869.godine a gasara se nalazila se na uglu Dositejeve i Ulice braće Jugovića.

Prva električna svetiljka upaljena je u Beogradu 1880. godine ispred kafane “Kod Skupštine” a danas se na tom mestu nalazi zgrada “Elektrodistribucije Srbije”.

Foto:Ilustracija/pixabay

 

 

Next Post

Projekat "e-Papir" smanjuje procedure i štedi novac

Пет апр 27 , 2018
Ministarstvо privrede Vlade Republike Srbije saоpštilо je da je danas u Beоgradu predstavljen prоjekat „e-Papir“ kоji je pоkrenula Vlada, sa ciljem da dо 2021. gоdine uspоstavi jedinstveni registar prоcedura, u cilju оptimizacije i mоgućnоsti da privrednici elektrоnskim pristupоm prоđu krоz različite prоcedure neоphоdne za pоslоvanje. Konferenciju je otvorila predsednica Vlade […]