Beograd pokazuje da je kulturni, obrazovni i prosvetni centar ovog dela Evrope

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević rekao je danas da organizovanje Međunarodnog naučnog skupa slavista u Vukove dane predstavlja još jedan od načina na koji Beograd pokazuje da je kulturni, obrazovni i prosvetni centar ovog dela Evrope.

Vukosavljević je, otvarajući ovaj skup na Filološkom fakultetu u Beogradu, istakao da ta lepa tradicija svedoči o nesvakidašnjem pregnuću, radu i trudu koji Međunarodni slavistički centar, kao organizator, već pola veka ulaže u naučno-intelektualna i druga spajanja slavističkih katedri, univerziteta, istaknutih naučnika i radnika iz Evrope, ali i čitavog sveta.

Slavističke katedre širom sveta su u prilici da izučavaju zaista bogato i izuzetno nasleđe kulture jezika slovenskih naroda, koji su u istoriji civilizacije iznedrili bogatstvo narodnog sećanja, priča, bajki, fenomena, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, jezik nije samo vid komunikacije, već je refleks dubljih unutrašnjih stanja, mitova, religija, slika i predstava, dok je proučavanje slovenskih jezika, a samim tim i slovenske civilizacije, naučni iskorak prvog reda koji doprinosi obogaćivanju kultura, zbližavanju pojedinaca, naučnih ustanova i univerziteta.

Vukosavljević je, u ime Ministarstva kulture i informisanja, izrazio zahvalnost prisutnim istaknutim slavistima i stručnjacima iz 20 zemalja na svemu što rade, uz napomenu da je to ministarstvo finansijski podržalo ovaj skup i da će to nastaviti i ubuduće.

On je podsetio na to da je u pripremi veliki međunarodni kongres slavista, koji će biti održan 2018. godine, i ocenio da će to biti od nesvakidašnjeg značaja kako za slavistički svet i naučnike, tako i za naš glavni grad, ali i celu Srbiju.

Nadam se da će sledeće godine Beograd u punom sjaju pokazati svoje gostoprimstvo, zaključio je ministar.

Međunarodni slavistički centar na Filološkom fakultetu u Beogradu najstarija je institucija ove vrste u slovenskom svetu, čiji je cilj da podstiče i pomaže proučavanje naše književne kulturne baštine, kao i učenje i usavršavanje srpskog jezika u inostranstvu.

Skup slavista, 47. po redu, traje do 21. septembra.

Foto:Beogradske vesti

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili