Astronomski sat u Pragu

Praški astronomski sat je časovnik s posebnim mehanizmom i brojčanikom koji pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete.

Sat je izgrađen na staroj gradskoj opštini koja datira iz 1338.godine i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Pragu. Mehanički sat i astronomski brojčanik izgrađeni su 1410.godine.

Četiri figure pokreću se svakog sata, a figura u obliku kostura „Smrt“ meri vreme. Za svaki sat postoji po jedan kip apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest apostola pokazuju se u podne. U srednjem veku sat se smatrao jednim od svetskih čuda.

Nacisti za vreme Drugog svetskog rata su skoro uništili sat. Posle rata sat je obnavljan do 1948.godine.

Prema legendi grad će pogoditi velika nesreća ukoliko stane pa se i dalje stalno održava. Najstariji je sat koji još uvek radi.

Foto:pixabay

 

Next Post

Prvih 200 profesionalnih upravnika stambenih zgrada

Уто авг 8 , 2017
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je naša zemlja danas dobila prvih 200 profesionalnih upravnika stambenih zgrada, koji su prošli obuku i položili sve ispite potrebne za sticanje licence kako bi se bavili ovom delatnošću. Resorno ministarstvo pokrenuće inicijativu kod Fonda za razvoj i Nacionalne […]