Arandjelovdan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas proslavljaju Ararnđelovdan. Ovaj dan je ustanovljen kao praznik Arhangelu Mihailu i druga je najveća slava u Srbiji.

Smatra se da je Arhangel Mihailo prvi među anđelima i vođa nebeskih anđela tj. nebeske vojske. Pojavljuje se na mestima na kojima se pojavila i Bogorodica.

Narodna verovanja kažu da ako Arhangel Mihailo stane kod bolesnika pored nogu nije dobro a ukoliko stane pored glave ozdraviće. Takodj,veruje se da Arhangel luta u ovo vreme obučen kao prosjak da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. U narodu se kaže:“ Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!“.

Arhangel Mihailo je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Foto:twitter

Next Post

Domino efekat ( Video)

Сре нов 21 , 2018
Video snimljen u nekom magacinu,za sada se nije poznato gde , pkazuje kada vozač viljuškara udara u jedan od rafova što je izazvalo domino efekat. https://www.youtube.com/watch?v=dqrDWSlkOIU   Podeli na FacebookPodeli na Twitter

Ako ste propustili