Apel vozačima da voze odmorni

Direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Rebić uputio je danas apel vozačima, posebno stranim državljanima koji tranzitiraju kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje, s obzirom na to da umor vozača preovlađuje kao uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Rebić, koji je na graničnom prelazu Horgoš prisustvovao akciji „Vozi odmoran“, koju MUP sprovodi u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Ambasadom Turske u Srbiji, istakao je da na autoputevima u Srbiji, od ukupnog broja poginulih lica, više od 45 odsto čine strani državljani, pri čemu polovina njih pogine tokom letnje turističke sezone.

Značajan broj stradalih putnika stranaca je iz Turske, zbog čega je ovu kampanju podržala i ambasada te zemlje, koja je u poslednjih nekoliko godina značajan saradnik Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti bezbednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama, istakao je on.

Rebić je naglasio da Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom ako je u tolikoj meri umoran da nije sposoban da to bezbedno čini, dodavši da za putnička vozila ne postoji norma koja ograničava vreme upravljanja.

Zbog toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sprovodi različite aktivnosti i preventivno deluje na vozače, kroz podizanje svesti o posledicama koje može izazvati umor i o značaju pravljenja češćih pauza tokom vožnje, naveo je direktor policije.

On je apelovao na vozače da se, posebno tokom turističke sezone, striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, posebno normi vezanih za ograničenje brzine kretanja i korišćenje sigurnosnih pojaseva.

Rebić je najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u narednom periodu intenzivirati kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je na to da ta agencija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sprovodi akciju „Vozi odmoran“ već drugu godinu za redom.

Milošević je objasnila da se u kampanju ove godine uključila i Ambasada Turske, koja je na taj način pokazala odgovornost prema našoj državi i svojim građanima.

Savetnik u Ambasadi Turske u Srbiji Anil Kajalar zahvalio je srpskim državnim organima na odličnoj saradnji i izrazio uverenje da će ona uspešno biti nastavljena i u budućnosti.

U okviru akcije „Vozi odmoran“, vozačima su na graničnom prelazu Horgoš podeljeni flajeri kojima se na više različitih jezika apeluje na njih da prave pauze tokom vožnje i da voze odmorni, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako ste propustili