Apel građanima da ne pale vatru u prirodi

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je, povodom predstojećih prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka u prirodi, apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu predviđena za to i obezbeđena.

Kako da bi se predupredio eventualni nastanak šumskih požara, građani se upozoravaju na to da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume, a da ukoliko uoče požar o tome odmah obaveste Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu.

Odredbama člana 47 Zakona o šumama zabranjeno je paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u njenoj neposrednoj blizini, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

Takođe, odredbom člana 22, stav 1, tačka 8 Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Imajući u vidu navedeno, Uprava za šume će, preko Republičke šumarske i lovne inspekcije, u narednom periodu obavljati pojačanu kontrolu navedenih odredbi.

Ministarstvo očekuje da nevladine organizacije, lovačka udruženja, ekološki pokreti, kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode podrže ovaj apel i uključe se u zaštitu šuma od požara, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ako ste propustili