Antiteroristička vežba u Beogradu kod ambasade Kanade

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da dobar rad policije, vojske i drugih srpskih bezbednosnih službi garantuje stabilnost i bezbednost naše zemlje i sigurnost naših građana.

Stefanović je prisustvovao antiterorističkoj vežbi koju su na platou iza Ambasade Kanade u Beogradu izveli pripadnici Žandarmerije, uz učešće pripadnika Sektora za vanredne situacije i Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

On je tom prilikom istakao da je Srbija potpuno svesna svih pretnji i izazova terorizma i ekstremizma i odgovorno i ozbiljno postupa u cilju zaštite države i njenih građana.

Kao što je prikazano u izvedenoj vežbi, posao policije i drugih srpskih bezbednosnih struktura jeste da ne dozvole da se teroristički napad ikada desi u našoj državi i da na svaku potencijalnu pretnju brzo i efikasno odgovore, neutrališu je i otklone svaku opasnost, podvukao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorizma nije moguća bez čvrste saradnje sa drugim državama, a veća efikasnost postiže se kroz razmenu informacija, iskustava, obuka, tehnika i unapređenjem sposobnosti.

Tokom vežbe odbijanja terorističkog napada na Ambasadu, prikazane su nove uniforme Žandarmerije, modernizovana oklopna vozila, kao i borbena vozila hameri, što, kako je rekao, ukazuje na to da MUP nastavlja sa daljim opremanjem jedinica.

Stefanović je podvukao da će Žandarmerija pored nove opreme i uniforme koju će dobiti svaki pripadnik, u narednoj godini imati i dodatnu modernizaciju naoružanja, kao što su u ovoj godini nabavljena nova oklopna vozila i modernizovana borbena oklopna vozila M11 i M15.

On je naglasio da su sada modernizovana oklopna vozila daleko bezbednija za pripadnike Žandarmerije, koji više prilikom dejstava ne moraju da izlaze izvan vozila, već mogu iz unutrašnjosti da upravljaju vatrom.

Stefanović je iskazao zahvalnost otpravniku poslova Ambasade Kanade Brajanu Ebelu na odličnoj saradnji dveju zemalja, uz očekivanje da će u narednoj godini saradnja u sistemu bezbednosti biti dodatno unapređena, kroz razmenu iskustva i znanja.

Ebel je ukazao na to da Srbija i Kanada odlično sarađuju na mnogim poljima.

On je, izrazivši zahvalnost Stefanoviću, direktoru policije Vladimiru Rebiću i svim učesnicima vežbe, ocenio da je ona bila izuzetno važna i uspešna i da je pokazala sposobnost Žandarmerije i drugih policijskih službi za efikasno reagovanje na terorističke pretnje,saoptavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto:MUP

Ako ste propustili