Ana Brnabić posetila je danas Vrnjačku Banju

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić posetila je danas Vrnjačku Banju kako bi se informisala o procesu uvođenja novog informacionog sistema e-ZUP, kao i o primeni Zakona o opštem upravnom postupku.

Brnabić je na sastanku sa predsednikom te opštine Bobanom Đurovićem i načelnikom opštinske uprave Slavišom Paunovićem ocenila da informacioni sistem e-ZUP, pored Loznice, funkcioniše i u Vrnjačkoj Banji, i uputila apel da se i svi drugi organi uprave što pre priključe ovom sistemu.

Prema njenim rečima, javni službenici i institucije na nivou čitave države imaju zakonsku obavezu da razmenjuju podatke po službenoj dužnosti.

U 2016. godini, kako je precizirala, samo iz matičnih knjiga bilo je izdato više od 3,3 miliona izvoda, a celokupan broj dokumenata iz različitih evidencija prelazi šest miliona.

Ušteda za građane samo za izvode iz matičnih knjiga iznosi više od tri miliona časova i 245 miliona dinara godišnje, dok se ukupan potencijal ušteda u vremenu procenjuje na približno šest miliona časova na godišnjem nivou, ukazala je Brnabić.

Ona je upozorila na to da se uključivanjem svih organa uprave u informacioni sistem eZUP od građana više ne sme tražiti da obavljaju „kurirske“ poslove za državu i raznose svoja dokumenta od šaltera do šaltera.

Svi organi uprave, kako je ponovila, moraju da razmenjuju podatke po službenoj dužnosti, čime država postaje servis građana i privrede, a upravo reforma javne uprave počiva na promeni tog odnosa.

Brnabić je pozvala građane da ostvare svoje pravo i ne nabavljaju potrebna dokumenta umesto službenika.

Zajednički cilj društva u celini treba da nam bude država po meri građana i privrede i zato ovaj projekat predstavlja suštinsku promenu navika u kojoj je važna saradnja između organa uprave i građana, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, sistem će sukcesivno početi da koristi jedan po jedan organ javne uprave, dok bi do kraja godine svi organi trebalo da razmenjuju podatke na ovaj način.

Brnabić je dodala da se prilikom pokretanja informacionog sistema eZUP vodilo računa i o zaštiti podataka o ličnosti, pa shodno tome za svaki upit službenik mora imati saglasnost podnosioca, koja se izjavljuje prilikom podnošenja zahteva.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili