Ana Brnabić novi premijer Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je mandat za sastav nove Vlade Republike Srbije poverio Ani Brnabić koja je do sada obavljala funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Predsednik je objasnio da odluku nije bilo lako doneti ali da je on to učinio u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima da se radom i energijom donose dobri rezultati za građane Srbije.

On je, naglasivši da budući premijer mora da obezbedi dalje jačanje ugleda zemlje i nastavak započetih reformi, ukazao na to da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u Skupštini Srbije za izbor vlade koju predlaže.

Ana Brnabić poseduje stručne i lične kvalitete, naglasio je Vučić, izrazivši uverenje da će ona pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu zemlju.

Predsednik je ukazao na to da je izuzetno važno da se u narednom periodu obezbedi jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i na istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim i drugim zemljama.

Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i to da njeni građani budu još ponosniji, podvukao je on.

Takođe, kako je dodao, pred Srbijom je dalje jačanje fiskalne stabilnosti, očuvanje pune discipline u trošenju novca, ali i to da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

Predsednik je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, i podsetio na to da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

Nakon saopštavanja imena novog mandatara, sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, gde će novi mandatar, na posebnoj sednici, predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze sa ciljevima i programom Vlade.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Next Post

Prosečni mesečni prihodi po domaćinstvu 60.065 dinara

Чет јун 15 , 2017
Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su u prvom kvartalu prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu iznosili 60.065 dinara, pri čemu su viši za 1,5 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok su u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine nominalno niži […]