Ana Brnabić najavila je da će 14. oktobra predstaviti rezultate rada Vlade Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će 14. oktobra predstaviti rezultate rada Vlade Srbije u prvih sto dana mandata, uz napomenu da je u prvih mesec dana bila zabrinuta, ali da je danas zadovoljna onim što je urađeno.

Brnabić je u Koceljevi, gde je prisustvovala tradicionalnoj manifestaciji ”Festival zimnice“ koja je uvrštena u kalendar Turističkog saveza Srbije i već je postala prepoznatljiva u toj oblasti, navela da će detaljnije o tome govoriti polovinom oktobra.

Već sada je jasno da je urađeno jako puno, iako je Kabinet krenuo sa radom u dosta teškim okolnostima, istakla je ona i podsetila na tadašnji štrajk u „Fijatu“ i protest malinara.

To smo rešili, stabilizovali smo se, i krenuli smo hrabro napred u kontinuitetu sa prethodnom vladom, poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla i da je prostor za rast plata nešto veći nego što to procenjuje Fiskalni savet, i najavila da će Vlada uskoro objaviti za koliko procenata će biti povećane zarade.

Verujem da imamo malo više prostora, ali razgovaraćemo i sa njima, rekla je Brnabić u izjavi za novinare i ponovila da je Vlada do sada pokazala da je dovoljno odgovorna da donosi odluke koje neće ugroziti fiskalnu stabilnost u Srbiji.

Premijerka je izjavila i da Vlada neće odustati od zakona o zaposlenima u javnim službama, i da joj i dalje nije jasno zašto se sindikati prosvete protive nacrtu tog dokumenta.

Sve što smo na sastancima slušali jeste to da su oni protiv tog zakona zato što ukida neke njihove beneficije. To apsolutno nije tačno, ukazala je ona.

Nije tajna da imamo potpuno drugačije stavove o predlogu tog zakona, navela je Brnabić i dodala da je primila pismo sindikata obrazovanja u kome se traži da se zakon povuče iz skupštinske procedure.

Premijerka je uputila molbu sindikatu da se više informiše kada protestuje, s obzirom na to da zakon još nije došao ni do Vlade.

Neću od tog zakona odustati, sedeću sa njima koliko god bude potrebno, poručila je ona i ponovila da je reč o reformskom zakonu, koji po prvi put omogućava da se nagrade najbolji.

Brnabić je ukazala na to da je sa reprezentativnim sindikatima u zdravstvu postignut sporazum i razumevanje o važnosti tog zakona, i da postoji njihova podrška tom dokumentu.

Ona je dodala da je sindikat u zdravstvu, koji je, kao i sindikat prosvete protestovao, nereprezentativan, ali da to ne znači da neće da sasluša njihove stavove.

Brnabić je na ”Festivalu zimnice“ poručila da će država nastaviti da pomaže poljoprivrednike i slične festivale.

Premijerka je obišla izlagače, razgovarala sa njima, a proizvođači su želeli da joj poklone teglice ajvara i druge proizvode koje, kako veruju, ona nema vremena da pripremi zbog obaveza.

Ovo je deveta manifestacija. Sledeća je jubilarna, pa će vam doći cela Vlada, poručila je Brnabić.

Ona je u zvaničnom obraćanju rekla da je ta lokalna samouprava veoma odgovorna, s obzirom na to da ima 88 zaposlenih, a da je optimalno 126, čime opština štedi i može da podrži manifestacije i dovodi investitore.

Podržaćemo Koceljevu, podržaćemo celu Mačvu. Mislim da je u poslednje vreme otvoreno 1.050 radnih mesta, jedna od većih fabrika je „Rauh“, ali ne treba da se oslanjamo samo na strane investitore i to je ono što Koceljeva dobro radi, što se oslanjate na vaše preduzetnike i poljoprivrednike, rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što se puno njih javilo za subvencije za nabavku traktora, kao i za podršku mladim poljoprivrednicima, koja je ove godine višestruko veća.

Na tezgama u Koceljevi, pored zimnice, mogli su da se nađu proizvodi od mesa preko slatskiša do domaće radinosti, a poznavaoci kažu da se za dva dana, koliko traje festival, proda između 700 i 2.000 proizvoda zimnice.

Okosnicu manifestacije ”Festival zimnice“, koju opština Koceljeva organizuje po deveti put, čine lokalni proizvođači prerađevina od voća, povrća, mesa i meda uz prisustvo izlagača kako iz ostalih delova Srbije, tako i iz inostranstva.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili