Američki predsednik Vudroa Vilson koji je proglasio 28.jul za Srpski dan ipak to je zasluga jednog Srbina

Američki predsednik Vudroa Vilson dobiće svoj spomenik u Beogradu na stogodišnjicu od završetka Velikog rata ( Prvog svetsko rata). Vudroa Vilson je bio 28. predsednik SAD od 1913. do 1921. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

Gospodin Vilson je 28. jula 1918. godine naredio da se Srpska zastava bude postavljena na Beloj kući u znak napada Austorugarske na Srbiju. Na taj način je hteo da oda počast svim poginulim Srbima. Tog dana je u skoro svim novinama i širom SAD prenešena poruka Predsednika Amerike:

„Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, i da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.   “

 

Međutim,ono što je malo poznato je da možda SAD nebi ni obratila pažnju na hrabu borbu Srba i Srpskog naroda i njegove gubitke da nije bilo jednog čoveka koji je u velikoj meri zaslužan za naklonost tadašnjeg predsednika Američkih država.

U to vreme ili ti od 1912.godine Mihajlo Pupin je bio počasni konzul u SAD a ujedno i dobra prijatelj sa predsednikom Amerike Vilsonom. Mihajlo Pupin je u to vreme prikupljao pomoć za Srbiju pa je njegov dobra prijatelj Vudrou Vilson bio upoznat sa naporima gospodina Pupina da obezbedi što veću materijalnu i ostalu pomoć.

Ako ste propustili