Aleksandar Vučić sastao se večeras u Pekingu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Pekingu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dveju zemalja i situaciji u regionu, kao i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo sve većim interesovanjem turskih investitora, kao i širenjem postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji.

On je istakao da su ekonomski odnosi dveju zemalja sve bolji i da je neohodno raditi na održavanju tog trenda. Premijer je Erdoganu iskazao zahvalnost na tome što podstiče turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji.

Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona zapadnog Balkana, i iako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima, istakao je Erdogan.

On je uputio i zvaničan poziv premijeru Vučiću da odmah nakon preuzimanja predsedničke funkcije poseti Tursku. Erdogan je istakao da će ta poseta doprineti razvoju odnosa dveju zemalja na najvišem nivou.

Mi podstičemo naše komapnije da investiraju u Srbiji, vidimo da te investicije rastu, zaključio je Erdogan.

On je preneo zahvalnost premijeru Vučiću na tome što podržava turske kompanije u Srbiji i naglasio da bi trebalo raditi više na zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao što su, na primer, aerodrom Lađevci u Kraljevu i autoput Tutin–Novi Pazar–Sjenica.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o punoj slobodi trgovinskih odnosa između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji će biti potpisan u Beogradu u narednim mesecima.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili