Aleksandar Vučić pozvao kineske građane da pozvao da posete tvrđavu na Kalemegdanu i delove starog grada u Beogradu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji će sutra doputovati u višednevnu zvaničnu posetu Kini, poručio je da u odnosima dveju zemalja nema nerešenih pitanja, kao i da su Srbija i Kina uvek na istoj strani.

Vučić je uoči posete, u intervjuu kineskoj državnoj televiziji CCTV, rekao da će u Pekingu imati bilateralni susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a učestvovaće i u radu foruma za međunarodnu saradnju u okviru strategije „Jedan pojas, jedan put“,

On je istovremeno podsetio na to da je Kina uvek bila uz Srbiju i u najtežim vremenima, tokom 1999. godine.

U našim ekonomskim i političkim odnosima nema problema, uvek smo na istoj strani, a kada Kina ima nešto da kaže, uvek smo na strani Kine, dodao je premijer.

Podržavamo jednu i jedinstvenu Kinu, kako god je nazivali, rekao je Vučić, izrazivši nadu da Srbija i dalje može da računa na podršku Kine i nastavak saradnje.

On je povodom učešća na forumu, koji će u nedelju i ponedeljak, 14. i 15. maja, biti održan u Pekingu, ukazao na to da su predstavnici dveju zemalja dosta govorili i radili na povezivanju i umrežavanju u putnoj i železničkoj infrastrukturi, koja je veoma važna.

Reč je o saradnji ljudi i preduzeća dobro međusobno povezane različite civilizacije, kao i izgradnji novog. Bez ogromne uloge i posvećenog učešća Kine ne bismo mogli to da uspemo, podvukao je premijer.

On je naglasio da je veoma ponosan na to što je Kina postala glavni partner Srbije u pojedinim oblastima, kao što su građevinarstvo i infrastruktura, pri čemu se osvrnuo na Železaru Smederevo, koja je bila poseban problem za Srbiju.

Samo jedna zemlja je mogla taj problem da reši, i zaista je to i učinila. Kada je Kostolac počeo da radi, to je značilo mnogo više električne energije nego što smo navikli i to će značiti nove cifre za nas, istakao je Vučić.

On je ujedno podsetio na to da Beograd ima most „Mihajlo Pupin“ preko Dunava, koji je uz Volgu najveća evropska reka, a koji su izgradile kineske građevinske firme.

Takođe, premijer je objasnio i da su započeti i pregovori o industrijskom parku u Beogradu, dodajući da će kineska oprema biti sve prisutnija u Srbiji, kao i da će sve u vezi sa železnicom naša zemlja ubuduće dobiti od Kine.

Vučić je, na molbu da prokomentariše činjenicu da je Kina posvećena ekonomskoj globalizaciji u pravom smeru, da želi da promoviše i zaštiti ljudska prava i izgradi zajedničku budućnost za sve ljude, rekao da je bio zadivljen govorom predsednika Si Ðinpinga tokom održavanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

To je, kako je naglasio, bila jedna vrsta revolucije, koja se dogodila u jednom danu.

Kina je preuzela tu ogromnu i najvažniju ulogu u vođenju procesa globalizacije, to je takođe zemlja koja sebe može da ojača unapređujući mir širom sveta, što je veoma važno u današnjem svetu i što se ceni, naglasio je premijer.

Na molbu da kineskim građanima koji su zainteresovani da posete Srbiju preporuči neku zanimljivu destinaciju, premijer ih je pozvao da posete tvrđavu na Kalemegdanu i delove starog grada u Beogradu, kao i Novi Sad sa Petrovaradinskom tvrđavom.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili