Aleksandar Vučić otvorio je danas u Mumbaju berzu „BSE“

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Mumbaju berzu „BSE“, istakavši da je to velika čast za našu zemlju jer na taj način proširujemo bliske veze sa Indijom.
Vučić je nakon obilaska ove institucije ocenio da će dve zemlje, zahvaljujući našim tradicionalnim vezama iz prošlosti, moći da imaju bolju saradnju u budućnosti, uz napomenu da ne misli samo na političke veze između Indije i Srbije, već i na jače ekonomske veze.

On je ukazao na to da je imao veoma važne razgovore sa indijskim zvaničnicima, i u skladu sa tim pohvalio premijera te zemlje Narendru Modija koji ima sjajnu energiju, nove ideje i posvećenost radu, čime je otvorio nova vrata Indiji.

Indijski privrednici uvek su dobrodošli u našoj zemlji sa svojim investicijama, poručio je premijer i dodao da ćemo pokušati da unapredimo trgovinsku razmenu koristeći iskustva Indije.

Činimo sve da iskoristimo ovu priliku da uspostavimo kontakte radi buduće saradnje. Apsolutno sam siguran u to da ćemo ne samo sa vlastima Gudžarata, Maharastra i sa drugim delovima Indije, već i sa centralnom Vladom moći da postignemo mnogo bolje rezultate i da povećamo trgovinsku razmenu, objasnio je Vučić.

On je, govoreći o Berzi, ocenio da je bilo lepo videti kombinaciju tardicionalnog i modernog pristupa, izrazivši zahvalnost domaćinima što je imao prilike da obiđe ovu instituciju.

Vidimo da je reč o veoma važnoj instituciji i nadamo se da ćete u budućnosti još bolje raditi. Video sam podatke koji su izvanredni. Želim vam puno uspeha u budućnosti i nadam se da ćemo jednog dana i mi imati neki uticaj na brojke koje sam video, podvukao je premijer.

On je, takođe, izrazio uverenje da prijateljstvo Indije i Srbije, iako je dobro, može uvek biti dalje unapređeno.

Prema poslednjim podacima, BSE je 11. najveća berza na svetu, čija je ukupna tržišna kapitalizacija u martu prošle godine iznosila 1.430 milijardi dolara.

Na ovoj berzi je listirano više od 5.500 kompanija. Ova institucija je u proteklih 140 godina značajno doprinela rastu indijskog poslovnog sektora, dajući mu efikasnu platformu za prikupljanje i uvećanje kapitala.

Ona je organizovana kao akcionarsko društvo, sa širokom bazom akcionara i dva strateška partnera – frankfurtskom i singapurskom berzom.

U toku 2016. godine na BSE uspešno su realizovane 93 inicijalne javne ponude.
Izvor/foto:Vlada srbije

Ako ste propustili