Ako se ne pronađe rešenje u razgovoru sa Hrvatskom, zasigurno reagovati Evropska komisija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će se naći zajedničko rešenje u vezi sa novim merama Vlade Hrvatske i pre nego što reaguje Evropska komisija, ponovivši da potez te zemlje predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Brnabić je u obraćanju novinarima po završetku Samita Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, ocenila da ovo nije mera koja podstiče regionalnu stabilnost i saradnju.

Između Samita lidera zemalja zapadnog Balkana u Trstu i današnjeg skupa, na kojima smo razgovarali o regionalnoj stabilnosti i saradnji, pre svega ekonomskoj, uraditi ovako nešto, i to bez objašnjenja, svakako nije korektna mera, ocenila je ona.

Predsednica Vlade je prenela da je na marginama Samita razgovarala o tome i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Ona je izrazila uverenje da će, ako se ne pronađe rešenje u razgovoru sa Hrvatskom, zasigurno reagovati Evropska komisija, jer je ovo bez daljnjeg mera koja nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ne bih govorila o tome šta će biti ako Komisija ne nađe rešenje. Ovo je jasan prekršaj SSP. Verujem da ćemo naći zajedničko rešenje i pre nego što reaguje Evropska komisija, ponovila je Brnabić.

Ona je prenela da je uputila molbu da ministar poljoprivrede Hrvatske što pre kontaktira sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i kolegama u zemljama regiona, koji su pogođeni tim potezom,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili