Ako ne možemo u EU, ujedinjujemo se sa Kosovom

Premijer Albanije Edi Rama je za Briselski „Politiko“ nakon pitanja o ujedinjenju Albanije i Kosova rekao da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU.

 

Rama smatra da bi svima na Balkanu EU trebalo da bude cilj, ali da, ukoliko za to ne postoji nada, treba razmišljati o „malim unijama“.

Albanski premijer ne vidi „novi rat kao prvi scenario“ bez obzira na događanja u regionu i u odnosima između Beograda i Prištine.

Dodao je da postoji inicijativa regionalnih lidera da rade zajedno i da je delom to zasluga EU.

„Vi u Evropi imate generaciju koja nije videla rat. Mi na Balkanu jesmo, videli smo ratove, znamo šta to znači. Posetio sam Beograd 68 godina nakon poslednje posete albanskog premijera. Moj kolega (premijer Srbije Aleksandar Vučić) je ovde došao po prvi put. To je pokazatelj koliko se stvari pomeraju u dobrom pravcu i to zbog Evrope. Ali ako ta evropska magija izbledi, verujte mi, stvari bi mogle da postanu mnogo loše“, rekao je Rama.

Izvor: Politiko,B92

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Next Post

11. Međunarodni festival proze - Prosefest

Уто апр 18 , 2017
11. Međunarodni festival proze – Prosefest počinje danas od 18h u Srpskom Narodnom pozorištu. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručiće na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta književnu nagradu „Milovan Vidaković“ austrijskom književniku Peteru Handkeu. Foto:Ilustracija/pixabay Podeli na FacebookPodeli na Twitter