Aji Jung uručen „Orden italijanske zvezde“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je večeras u Ambasadi Italije u Srbiji svečanom uručivanju „Ordena italijanske zvezde“ direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung, koji je dobila za zasluge na polju kulture i umetnosti.

Najviše italijansko državno odlikovanje u oblasti kulture „Orden italijanske zvezde“, našoj renomiranoj umetnici i direktorki Beogradskog festivala igre u ime predsednika Italije Serđa Matarele, uručio je ambasador Republike Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Manco je obraćajući se zvanicama naglasio koliko je važan doprinos koji predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić daje osnaživanju kulture u Srbiji.

Brnabić je čestitala Aji Jung na dobijenom priznanju i istakla značaj Beogradskog festivala igre kao sjajnog primera kako privatna inicijativa u kulturi opstaje 15 godina, iako takve projekte nije lako pokrenuti, a još je veći izazov učiniti ih održivim, svake godine proširivati program za posetioce i dovoditi svetska imena u Srbiju.

Bilo bi sjajno da ima još ovakvih uspešnih i dobrih primera koji Srbiju prikazuju u svetu kao kreativnu i modernu zemlju i da kroz takve događaje možemo da menjamo sliku o našoj državi i građanima u čitavom svetu, navela je predsednica Vlade.

Na taj način doprinos našem društvu je mnogo značajniji i širi od doprinosa savremenoj igri i kulturi, rekla je Brnabić nakon svečane ceremonije uručivanja priznanja i zvaničnog obraćanja.

Premijerka je dodala da je veoma važno da država prepoznaje slične inicijative koje dolaze iz privatnog sektora i da poseduje mehanizme da ih podrži.

Brnabić se Aji Jung zahvalila i na projektu „Karavan igre“ koji je podržala Ambasada Švajcarske u Srbiji, čiji je i ona bila pokrovitelj prošle godine, jer je veoma važno da se mladim ljudima u Srbiji približavaju razne forme umetničkog i kulturnog izražavanja.

Kroz pozitivne primere mi ih kao društvo podstičemo da i sami slobodno izražavaju svoju individualnost, kreativnost i umetnički potencijal. Nadam se da će „Karavan igre“ biti nastavljen ove godine i u drugim gradovima Srbije, jer širom naše zemlje postoji velika potreba i interesovanje za takvim modernim i istovremeno bogatim kulturnim sadržajem, istakla je Brnabić.

Jung je, primajući priznanje, istakla da je od svog povratka u Beograd energiju i vreme posvetila projektu Beogradski festival igre, koji ove godine puni 15 godina.

Pre devet godina, a baš na inicijativu Akademije milanske Skale, pokrenuli smo i „Nacionalnu fondaciju za igru“. Put kojim sam hodala nikada nije bio jednostavan. Malo je bilo onih poput vas koji su mogli ili želeli da primete moju misiju, a još manje onih koji su želeli da pomognu, rekla je Jung.

Ona je naglasila da je te malobrojne, koji bi prepoznali beskonačan trud, smatrala svojim saradnicima i da na njih tako gleda i danas.

Orden italijanske zvezde je priznanje koje se dodeljuje onima koji imaju izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i drugih zemalja i u promovisanju veza sa Italijom,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili