90 miliona dinara za razvoj inovacija

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je Vlada iz budžeta izdvojila 90 miliona dinara u okviru novog konkursa za inovacione projekte za fizička i pravna lica.

Popović je, prilikom posete kompaniji „Agrounik“ iz Šimanovaca, koja je do sada od Vlade dobila približno 20 miliona dinara na različitim konkursima za razvoj inovacija, istakao da je konkurs raspisan 20. septembra i da će biti otvoren do 9. oktobra.

On je objasnio da na novom konkursu pravna lica mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do dva miliona dinara po projektu, dok fizička lica mogu da konkurišu za sredstva u visini do 400.000 dinara.

Ministar je objasnio da Vlada želi da podstakne kompanije i fizička lica da što više sarađuju sa fakultetima, institutima i naučnoistraživačkim organizacijama, i dodao da se na taj način podstiče primena inovacija i visokih tehnologija u industriji.

Popović je istakao da je ovaj konkurs rezultat intenzivnih napora Vlade usmerenih na to da se maksimalno pomogne razvoj inovacija, novih tehnologija i inovativnog preduzetništva, kako u industriji, tako i u naučnoistraživačkoj zajednici.

Na taj način se dugoročno doprinosi konkurentnosti domaće industrije, rastu izvoza i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta, zaključio je on.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović uputio je poziv svim zainteresovanima da se o konkursu dodatno informišu na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vlasnik kompanije „Agrounik“ Snežana Đorđević navela je da je ova kompanija, zahvaljujući sredstvima koja je dobila od države za inovacije, istraživanje i razvoj, porasla od kompanije koja je brojala dva zaposlena do firme koja danas ima više od 40 zaposlenih, pri čemu polovinu svoje proizvodnje plasira na inostrano tržište.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili