90.godina od otvaranja Univerzitetske biblioteke u Beogradu

Na današnji dan 24.maja 1926.godine svečano je otvorena Univerzitetska biblioteka u Beogradu na crkveni praznik svetog Ćirila i Metodija.

Kamen temeljac za izgradnju biblioteke postavljen je 23.juna 1921.godine kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević postavio u temelje i pergament. Zgrada je podignuta zahvaljujući Karnagijevoj zadužbini koja je donirala 100.000 dolara za njenu izgradnju.

Biblioteka poseduje i fond retkosti gde su smešteni rukopisi, stare i retke štampane knjige, stari časopisi i novine, arhivska zbirka, kao i zbirka karata, doktorski, magistarski i specijalistički radovi. Zbirka rukopisnih, ćirilskih i orijentalnih knjiga, od neprocenjive je vrednosti.

 

 

Next Post

"Halloween" nastavak u rukama Carpenter-a

Уто мај 24 , 2016
Deseti nastavak „Halloween“ će producirati John Carpenter. Horor hit „Halloween“ iz 1978.godine koji je proslavio i Jamie Lee Curtis po najavama John Carpentera će dobiti i svoj deseti nastavak piše Variety.   Original 'Halloween' director returns for 10th sequel in the horror movie franchise https://t.co/si9zzNjHrE pic.twitter.com/w15YzpU7rE — The Hollywood Reporter (@THR) May 24, 2016 […]