84,06 odsto učenika raspoređeno u jednu od prve tri iskazane želje

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su, prema kalendaru upisnih aktivnosti, objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u srednjim školama.

U saopštenju se navodi da je raspoređeno 64.337 učenika, koji su iskazali želje, pri čemu je svaki imao pravo da izrazi 20 opredeljenja.

Ovom prilikom je 84,06 odsto učenika raspoređeno u jednu od prve tri iskazane želje (prva želja je ispunjena za 39.084 učenika, druga za 10.142, a treća za 4.858 učenika).

Ministarstvo je ocenilo da ovo predstavlja dobar rezultat jer su učenici, njihove porodice i osnovne škole dobro sagledali bodove ostvarene na kraju osnovne škole i one koji su do sada bili potrebni za željeni obrazovni profil.

Neraspoređenih učenika posle prvog upisnog kruga je 1.470, a za njih je preostalo 2.946 mesta u odeljenjima trogodišnjih i 5.334 u odeljenjima četvorogodišnjih obrazovnih profila.

U trogodišnje obrazovne profile je upisano 10.515 učenika, a u četvorogodišnje 53.822, od čega je u gimnazijama 15.763 učenika.

I ove godine su najtraženiji obrazovni profili iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita, pri čemu je među najpopularnijih šesnaest obrazovnih profila u Srbiji polovina u medicinskim školama.

Visok indeks popularnosti je i za elektrotehničara informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama, kao i za profil u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, ističe se u saopštenju.

Foto:pixabay

Ako ste propustili