50 žena i devojaka skočilo u Savu – Skok časti

U vreme kada se čast branila i čuvala. U vreme kada se budućnost branila srcem i hrabrošću. U vreme kada se zemlja čuvala svakom izrečenom rečju i delom.Ostaće upamćen današnji datum kada je 50 žena i devojaka, pred „oblakom“ mržnje i željom za osvetom, čuvajući čast i budućnost skočilo za nezaborav.

Srbi su uspeli da na kratko vreme proteraju Turke iz Srbije tokom Prvog srpskog ustanka. Nakon potpisanog mirovnog sporazuma između Rusije i Turske ,28. maja 1812.godine, Srbija se našla pred ponovnim udarom Turske i pored napora Karađorđa da dobije na vremenu u pregovorima sa turcima.

Godinu dana kasnije,1813.godine, Osmanlijsko carstvo je krenulo ka Srbiji,a na udaru se našlo i selo kod Obrenovca,Skela. U bežanju od progona i osvete od  turske vojske,koji su reč Srbija pod jatagnima želeli staviti u zaborav, 50 žena i devojaka iz sela Skela je skočilo u Savu. Držeći majka-ćerku,ćerka-sestru za ruku, ušle su u Savu čuvajući čast i dostojanstvo u budućnosti koja dolazi,a koja je danas priča o jednom vremenu i hrabrosti žena.

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Ako ste propustili