49 montažnih kuća izbeglim i raseljenim licima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanosti povodom uručivanja ugovora za izgradnju 49 montažnih kuća u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dačić je u Skupšini grada Beograda podsetio na to da se u okviru ovog potprojekta, ukupne vrednosti od približno 13,5 miliona evra, već gradi 235 stanova u Ovči, koji će biti završeni do kraja godine.

Takođe, kako je dodao, 303 izabrane porodice dobiće građevinski materijal za popravku i adaptaciju svojih započetih kuća, a kupljeno je i 69 seoskih domaćinstava.

Pomenutim sredstvima obezbeđeno je to da 656 izbegličkih porodica reši svoje stambeno pitanje, naglasio je on i ocenio da su montažne kuće verovatno najbolji vid stambenog zbrinjavanja izbeglica jer se korisnicima gradi kuća na njihovom placu gde su odabrali da žive.

Realizacija programa je dug proces, ne uvek lak, ali verujem da smo uspeli u krajnjem cilju da vam ulijemo veru u sigurnu budućnost i da pokažemo da niste zaboravljeni i da ste važan deo društva, poručio je Dačić.

On je podsetio na to da je Regionalni stambeni program zbrinjavanja izbeglica program koji je dogovoren u Sarajevu u cilju da se u četiri države – Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Srbiji reši pitanje izbeglih lica, odnosno da se reše svi slučajevi i zatvori to pitanje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da se ovim programom ispravlja velika nepravda koja traje više od dve decenije, istakavši da je to jedan od najvećih uspeha gradske administracije, jer je samo pre dve godine Grad potpisao ugovor sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Prema njegovim rečima, ovo je samo deo projekta koji se radi zajedno sa Vladom, a odnosi se na to da sva izbegla lica konačno dobiju krov nad glavom.

Regionalni projekat stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program, čiji je cilj zbrinjavanje približno 27.000 porodica u regionu, dok će sprovođenjem tog programa u Srbiji stambeno pitanje rešiti 16.780 najugroženijih porodica.

Fondom ovog projekta upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.
Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije od juna 2015. godine, na teritoriji Beograda boravi 9.098 izbeglica i 58.220 interno raseljenih.

Izvor: Vlada Srbije
Foto:pixabay

Ako ste propustili