400 sudija će primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović najavila je danas da će u naredna četiri meseca biti obučeno više od 400 sudija i tužilaca koji će postupati u konkretnim predmetima i primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Kuburović je na otvaranju trodnevnog seminara „Sprečavanje nasilja u porodici“, koji predstavlja početak obuke javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudija za primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, podvukla da je za efikasnu primenu tog zakona neophodna obuka.

Ona je podsetila na to da je pomenuti zakon usvojen u novembru prošle godine, a da njegova primena počinje 1. juna ove godine, i dodala da je u međuvremenu počela specijalizovana obuka policijskih službenika, zamenika javnih tužilaca i sudija kako bi se obezbedila njegova efikasna primena.

Važno je da novi zakon, osim obavezne specijalizovane obuke, predviđa i niz novih mera koje treba preventivno da deluju i spreče nasilje, istakla je ministar.

Prema njenim rečima, to su pre svega hitne mere koje može da primenjuje i policija, a koje kasnije potvrđuje sud, kao što je udaljenje nasilnika iz stana i zabrana prilaska žrtvi.

Kuburović je navela da je, pored toga, u samom zakonu najznačajnija i obavezna međusektorska saradnja između različitih organa, a pre svega javnih tužilaštava, sudija i policijske uprave.

Ona je ukazala na to da obuku sprovodi Pravosudna akademija uz podršku Evropske unije, dok je projekat za unapređenje obuka na Pravosudnoj akademiji realizovan u organizaciji „Britanskog saveta“.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić ponovio je da je cilj obuke što bolja primena zakona, navodeći da ona počinje seminarom za predavače, iskusne sudije i tužioce i zamenike tužilaca apelacionog nivoa, koji će u narednom periodu raditi sa svojim kolegama na realizaciji predviđenog programa.

Vođa projekta “Podrška EU Pravosudnoj akademiji“ Huan Karlos de Silva upozorio je na to da je nasilje u porodici kompleksan zločin, te da ta tema predstavlja veliki izazov za pravosudni sistem.

Nasilje u porodici nije izazov samo u Srbiji, već i u svim zemljama Evrope, ukazao je De Silva i podsetio na to da je ta tema i deo dogovora između Vlade Srbije i EU u toku pregovora za pristupanje u okviru Poglavlja 23.

Zato, kako je istakao, obuku treba posmatrati kao dobru priliku da se postignu zadati ciljevi.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili