40 manifestacija u okviru Dana Beograda

Manifestacija Dani Beograda biće održana od 16. do 19. aprila, a tim povodom u prestonici Srbije biće održano više od 40 različitih manifestacija, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Na taj način ćemo predstaviti grad, naša kulturna dostignuća i istoriju i zajedno sa građanima proslaviti Dane Beograda, rekao je Vesić Tanujgu.

Biće održana svečana sednica Skupštine grada u okviru koje će biti dodeljene nagrade Grada Beograda, naveo je on i dodao da će u Skupštini grada biti otvorena izložba „Naše blago”.

– Na izložbi će biti desetak zaista veoma vrednih umetničkih predmeta iz naših muzeja koje građani, inače, ne mogu često da vide. U tom smislu, možda i najznačajnija je prva knjiga štampana u Beogradu, Beogradsko četvorojevanđelje iz 1552. godine, koje je štampano u štampariji Trojana Gundulića – naveo je Vesić.

Oim toga, biće izložene slike Stevana Todorovića, Nadežde Petrović, Petra Lubarde, Milana Konjovića, kao i veoma retki ordeni, tako da će građani, ocenio je gradski menadžer,  imati priliku da zaista uživaju u toj izložbi.

U okviru Dana Beograda, posebno će biti „aktivirani” Knez Mihailova ulica i Cvetni trg.

– U Knez Mihailovoj ulici biće organizovan čitav niz događaja, koncerata koji su veoma zanimljivi i značajni u smislu da će tu građani moći da slušaju različite mužičke žanrove, od džeza, evergrina do rok muzike – istakao je Vesić koji je, govoreći o događajima na Cvetnom trgu, rekao da je plan da se na toj lokaciji održe dva koncerta.

On je dodao da je u planu da se održi čitav niz manifestacija koje treba da govore o Beogradu kroz istoriju, kao što su poseta Banjičkom logoru i Starom sajmištu, kao i da će biti organizovana i poseta Muzeju automobila, gde će građani moći da vide prvi automobil koji je došao u Beograd.

Biće puno izložbi na različitim mestima u gradu kao što su Savska promenada i Beogradska tvrđava, rekao je Vesić i naglasio da će u Jugoslovenskoj kinoteci biti održan festival filmova o Beogradu, gde će moći da se vide prvi filmovi koji su snimani u Beogradu, kao i filmovi o samom Beogradu. Vesić je naveo i da će sve beogradske kulturne institucije otvoriti svoja vrata tako da će građani „moći da vide ono što mi kao grad imamo”.

„Naša želja je da Dani Beograda budu dani kada se sećamo svoje bogate istorije, kada slavimo naš Beograd, našu kulturu i tradiciju i kada treba da, slaveći prošlost, razmišljamo i obudućnosti i onome šta će naš grad biti u budućnosti“- poručio je Vesić.

Kako je podsetio, Dani Beograda se održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867, kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Izvor: Tanjug

Foto: ilustracija

Ako ste propustili