21. Međunarodna smotra arheološkog filma

21. Međunarodna smotra arheološkog filma održaće se u Narodnom muzeju od 12. do 19 maja tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ u saradnji sa: Institutom Servantes, Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Ruskim geografskim društvom, Helenskom fondacijom za kulturu, Mađarskim kulturnim centrom, Kulturnim centrom islamske Republike Iran, ambasadom Slovačke, ambasadom Poljske, ambasadom Arapske Republike Egipat, kao i samostalnim autorima iz Turske, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Kraljevina Španija – Institut Servantes, čiji film „Položaj žene“ u Novoj Kartagini otvara ovogodišnju smotru.

Posetioci će u okviru programa moći da pogledju 39 filmova iz 14 zemalja koji donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Odabrani filmovi su uglavnom bili prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19.00 časova u atrijumu Narodnog muzeja, a ulaz je besplatan. Molimo zainteresovane da poštuju obavezne mere zdravstvene predostrožnosti, kao i za razumevanje zbog ograničenog broja posetilaca.

PROGRAM

Izvor: Beogradske vesti / Narodni muzej

Ako ste propustili