2016. najbolja ekonomska godina u poslednjih četvrt veka

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je 2016. najbolja ekonomska godina u poslednjih četvrt veka i da je ukupna ekonomska aktivnost u ovoj godini, merena bruto domaćim proizvodom i iskazana u stalnim cenama, porasla za 2,744 odsto.

Kovačević je na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku istakao da je reč o rastu BDP-a na osnovu podataka za prvih 11 meseci i da je moguće da on bude i veći kada se u januaru dobiju podaci i za decembar 2016. godine.

Kovačević je preneo da su bruto investicije u osnovne fondove u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, ostvarile realni rast od 6,1 odsto.

Takođe, kako je naveo, procenjeno je da je industrijska proizvodnja u 2016. godini imala rast fizičkog obima od 4,3 odsto u odnosu na 2015. godinu, a da je poljoprivredna proizvodnja u istom periodu ostvarila rast od 8,1 odsto.

Kovačević je ukazao i na to da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2016. godini beleži realni rast od 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dodavši da se rekordi, pored građevinarstva, beleže i u drugim sektorima.

Promet u trgovini na malo beleži realni rast od 7,8 odsto, dok je promet u trgovini na veliko porastao 0,9 odsto u tekućim cenama, precizirao je on.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2016. godini zabeležen je realni rast od 7,4 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 13,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, naveo je Kovačević.

Takođe, kako je naglasio, sektor saobraćaja i skladištenja imao je rast fizičkog obima od 8,1 odsto, a oblast telekomunikacija od 1,3 odsto.

On je izneo i podatak da procenjena spoljnotrgovinska robna razmena u evrima u 2016. u odnosu na 2015. godinu, pokazuje rast izvoza za 9,9 odsto i rast uvoza za 4,4 odsto.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi došlo je do značajnog povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti, pri čemu je stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine iznosila 46,8 odsto, a stopa nezaposlenosti 13,8 odsto.

Procenjeno je, takođe, da su zarade bez poreza i doprinosa u 2016. godinu u odnosu na 2015. nominalno veće za 3,7 odsto, a realno za 2,5 odsto i da godišnja stopa inflacije iznosi 1,6 odsto.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili