20.godina od zločina u Livadicama

Napad na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva u Livadicama ( Zločin u Livadicama) desio se 16. februara 2001. godine kada je poginulo dvanaestoro i povređeno 43 raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu.

Eksplozijom mine na magistralnom putu kod sela Livadice, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na pravoslavni praznik Zadušnice.

Poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Povređeno je 43 ljudi.

Nakon napada naređeno je od strane KFOR-a da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa da bi saobraćaj normalno funkcionisao. Na ovaj način uništeni su dokazi koji su eventualno postojali.

Osumnjičeni je bio Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi koji je uhapšen je nakon terorističkog napada.

Sudsko veće međunarodnih sudija Unmika je 2008. godine je Fljorima Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i osuđen je na 40 godina zatvora. Godinu dana kasnije Vrhovni sud Kosova je, u drugostepenom postupku marta 2009. godine, oslobodio Ejupija.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili