17. Dečji pozorišni festival POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE

Gradska opština Zvezdara i Savet festivala sa ponosom objavljuju da je Dečji pozorišni festival POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE ovog maja stigao do svog 17. izdanja!

Pod sloganom Zvezdarište – utočište osmeha, 17. festival će biti održan u Beogradu od 23. do 27. maja 2022.godine

Domaćin festivala je Teatar „Vuk“, a festivalske predstave i programi biće izvođeni i na scenama Malog pozorišta „Duško Radović“, Pozorišta lutaka „Pinokio“, „Pan teatra“ i u Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“.

Festival realizujemo zahvaljujući podršci Ministarstva državne uprave i lokalne sampouprave koje je obezbedilo sredstva kroz Budžetski fond za program lokalne samouprave.

Medijski sponzor 17. Zvezdarišta je Radio televizija Srbije – Prvi program Radio Beograda i tematski kanal Radio Beograda RTS Vrteška.

Festival počinje u ponedeljak, 23. maja u 10 časova okupljanjem učesnika na trgu ispred Teatra „Vuk“ i Gradske opštine Zvezdara gde će u veseloj atmosferi, uz animatore „Kinetrop teatra“, zvezdarski predškolci izvesti svoj „Karneval osmeha“.

Na svečanom otvaranju festivala koje je zakazano za 10;30 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, biće dodeljeno godišnje priznanje Saveta festivala „ZVEZDA MEĐU ZVEZDAMA“. Ovogodišnja dobitnica festivalskog priznanja je JASMINKA PETROVIĆ, književnica čija dela su poslednjih godina značajno obogatila repertoar pozorišta za decu i mlade.

U Takmičarskom programu biće izvedeno 9 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po izboru selektora Željka Hubača, a o festivalskim nagradama i ove godine odlučuju Stručni žiri i Dečji žiri.

Stručni žiri 17. Zvezdarišta radiće u sastavu: Miran Hajoš, pozorišni producent, Olivera Viktorović Đurašković, glumica i Tijana Grumić, dramska spisateljica, a u Dečjem žiriju biće 13 devojčica i dečaka uzrasta od 8 do 12 godina, učesnika šeste generacije programa Mali pozorišni eksperti koji vode mladi pozorišni profesionalci i pedagozi okupljeni oko organizaciji Tri groša.

Prva festivalska predstava je SNEŽANA I SEDAM PATULjAKA Pozorišta „Boško Buha“ (autor: Ljubivoje Ršumović, režija: Snežana Trišić) koja je na programu u 11 časova, dok će u popodnevnom terminu u 18 časova biti izvedena predstava DEBELA Pozorišta mladih, Novi Sad (autor: Silvija Šesto, režija: Emilija Mrdaković).

U Takmičarskom programu publika će imati priliku da pogleda još 7 predstava i to:

BELA GRIVA, Pozorišta lutaka „Pinokio“ – u utorak 24. maja u 11 časova na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“

TIHI DEČAK, Pozorišta za decu Kragujevac – u utorak, 24. maja u 18 časova na Sceni „Kult“ Teatra „Vuk“

PINOKIO KAKVOG JOŠ NISTE VIDELI, Kraljevačkog pozorišta – u sredu, 25. maja u 11 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“

PEĆA I VUK, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka – u četvrtak, 26. maja u 11 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“

DEČAK SA KOFEROM, Malog pozorišta „Duško Radović“ – u četvrtak, 26. maja u 13 časova na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“

MALA FRIDA, Kazališta „Žar ptica“, Zagreb – u četvrtak, 26. maja u 18 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“

ZA TVOJE DOBRO, Dah teatra iz Beograda – u petak, 27. maja u 11 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“

  • Dugogodišnje partnerstvo i saradnju sa ASITEŽOM SRBIJA nastavljamo i na17.Zvezdarištu.

ASITEŽ Srbije, nacionalni savez izvođačkih umetnosti za decu i mlade koji okuplja domaće pozorišne institucije, nezavisne trupe, kao i umetnike i stručnjake pojedince aktivne u ovoj oblasti, domaćin je najvećeg svetskog događaja u ovoj oblasti Assitej Artistic Geathering, koji se svake godine održava u drugom gradu u svetu, a u 2023. godini to će biti Beograd i Novi Sad.

U okviru Pratećeg programa, na susretu koji će biti održan u sredu, 25. maja sa početkom u 16 časova na Sceni „Kult“, biće održana Prezentacija Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade PREKRETNICA 2023 / Assitej Artistic Geathering TURNING POINT 2023. Članica Izvršnog odbora ASITEŽ Srbije Jovana Rakić predstaviće ovaj događaj čiju okosnicu čini specijalno međunarodno izdanje FAS (Festival Asiteža Srbije).

Istog dana u 18 časova, na Velikoj sceni Teatra „Vuk“ biće izvedena predstava KABARE KURŠLUS „Kinetrop teatra“, koja je deo Pratećeg programa, a namenjena je svim uzrastima.

U bogatom Pratećem programu festivala su i Izložba pozorišne maske „Put pozorišta“ koja će biti otvorena u ponedeljak, 23. maja u 16 časova u u Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“, i tri radionice namenjene deci i mladima:

  • radionica „Maska i kostim u pozorištu“ koju vode Olivera Viktorović Đurašković i Filip Cvetković (23.5. u 16 č Biblioteka-galerija „Branko Miljković“)
  • radionica „Sa Nikoletom o životinjama i knjigama“ koju vodi Nikoleta Novak, književnica i dr veterinarske medicine (24.5. u 10 č na Sceni „Kult“ Teatra „Vuk“)
  • radionica kreativnog pisanja dramske spisateljice Jelene Paligorić Sinkević (27.5. u 12 č na Sceni „Kult“ Teatra „Vuk“)

Sa željom da kvalitetni kulturni sadržaji budu dostupni deci i mladima, ulaznice za sve predstave i učešće u svim pratećim programima su besplatni.

Izvor: opština Zvezdara

Ako ste propustili