13.Evropska Noć istraživača

Trinaesti put zaredom Noć istraživača biće održana širom Evrope u petak, 28. septembra, a nezaobilazno naučno druženje održaće se te večeri i širom Srbije uz brojne naučne avanture, izložbe i predavanja sve od 15 do 24 časa, dok će se u pojedinim gradovima naučna zabava odvijati i u subotu, 29. septembra od 16 do 20 časova.

Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“. Pridružujući se obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa, naučnici širom Srbije sa posebnom pažnjom upoznaće radoznale posetioce sa bogatim nasleđem najrazličitijih krajeva naše zemlje, čuvajući od zaborava važan deo naše naučne i kulturne prošlosti.

Kako je saopšteno na nacionalnoj konferenciji za medije, održanoj danas u EU Info centru u Beogradu, Noć istraživača u Srbiji se ove godine održava po deveti put, a naučni sadržaji biće realizovani u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Kragujevac, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Zaječar, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kanjiža, Kikinda, Šabac.

U Beogradu održaće se na devet lokacija:

– Francuski Institut ( Zmaj Jovina 11)

– Galerija nauke i tehnike SANU ( Đure Jakšića 2)

– Gete Institut

– Savsko šetalište ( Kalemegdan)

– Kod fontane „Borba“ ( Kalemegdan)

– Letnja scena iza galerije Prirodnjačkog muzeja ( Kalemegdan)

– Muzej Vuka i Dositeja ( Gospodar Jevremova 21)

– Naučni klub centra za promociju nauke (Kralja Petra 46)

– BIG FASHION ( Višnjička 84)

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti/A.M

Ako ste propustili