11. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra. Obzirom da je ova godina stopirala izlazak novih visokobudžetnih filmskih ostvarenja, tim Green Festa je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, kao i drugim problemima koje ova industrija uzrokuje širom sveta, zatim, “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata, i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, “Harmonija sa deponije” – priča koja je osvojila srca publike širom sveta sa pričom o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije. U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji, svaki iz svog ugla, osvetljavaju budućnost hrane i naš, često neodgovoran odnos prema njoj. Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra nisu zastali ove godine poput dugometražnih filmova, a svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 70% ovog programa su filmovi iz 2020. godine i raspoređeni su u šest kategorija. Po prvi put na Green Festu, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena i gotovo neverovatnim završetkom filma. Pored ovoga, brojni filmovi su, kroz umetničku i dokumentarnu prizmu pokazali, sa jedne strane – veliki broj problem koje izazivamo, sa druge – svetlu stranu budućnosti koja ima nade. Izdvojićemo neke od njih: „Srž stabla“, „Na tankom ledu“, „Budućnost letenja“, „Dobar posao“, ali i brojni filmovi o prirodi, kao i filmovi iz regiona jugoistočne Evrope.

Najmlađi posetioci, nisu izostavljeni. I za njih je pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da, već sada, razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi sjajne razgovore sa našim najvećim stručnjacima na različite teme. Serija razgovora počinje 28. oktobra u 18 časova, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde ćemo imati priliku da čujemo o najnovijim istraživanjima našeg najpoznatijeg genetičara dr Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

Zagađenje vazduha u Beogradu i Srbiji postaje sve češće i ozbiljnije, ali posledice već počinjemo da primećujemo. U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“ (29. oktobar u 12 časova) ćemo saznati kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske Unije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Nataša Rašković iz organizacije Protok 21 iz Smedereva.

Ako ste propustili