10.godina: Novak Đoković prvi put došao na prvo mesto ATP

Najbolji teniser sveta je 04. jula 2011. godine prvi put došao do prvog mesta na ATP listi.

Godina 2011. se smatra najboljom sezonom nekog tenisera u istoriji tenisa. Pomenute godine osvojio je deset turnira, od kojih tri grend slema (Otvoreno prvenstvo Australije, prvi put Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD), pet Masters turnira (Indijan Vels, Majami, Madrid, Rim i Kanadu), ATP Dubai i Otvoreno prvenstvo Srbije.

Dana 4.jula 2011.godine je postao prvi teniser sveta na ATP listi i tog dana priređen mu je doček ispred Narodne skupštine Srbije, a sve u organizaciji „Family sport“, firma koju je porodica Đoković osnovala 2005. Dočeku je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana.

Sezonu je počeo osvojivši Otvoreno prvenstvu Australije gde je u finalu savladao Endija Mareja, a nakon toga je osvojio turnir iz ATP 500 serije u Dubaiju, pobedivši Rodžera Federera u finalu. U naredna četiri Masters turnira: Indijan Vels, Majami, Madrid i Rim u finalu igra protiv prvog tenisera sveta, Rafaela Nadala koga pobeđuje.

Prvi poraz u sezoni doživljava na Rolan Garosu, gde ga je u polufinalu pobedio gospodin Federer.

Turnir za pamćenje 2011. godine je svakako prvo osvajanje Vimbldona 3.jula , nakon što je pobedio Rafaela Nadala u finalu sa 3:1 u setovima.

https://www.youtube.com/watch?v=Fu1gEVL5haU

Znalo se da će se naći na prvom mestu ATP liste, od ponedeljka 4.jula 2011.godine, kada je na Vimbldonu pobedio Žo Vilfreda Congu u polufinalu. Pobeda nad Nadalom u finalu Vimbldona je bila kruna te sezone.

Na Masters turniru u Torontu je savladao Fiša u finalu. Na Mastersu u Sinsinatiju je predao finale Mariju. Na Otvorenom prvenstvu SAD je spasio dve meč-lopte protiv Rodžera Federera, a u finalu savladao Nadala.

Novak Đoković je od starta sezone do polufinala Rolan Garosa napravio niz od 41 pobede, a ako se računaju dve pobede na Dejvis kupu 2010, 43 pobede.

Postavio je nekoliko rekorda, uključujući broj titula na Masters turnirima u jednoj sezoni – ukupno 5, broj uzastopnih pobeda na Mastersima 31, broj uzastopnih Masters finala 6 i najbržoj kvalifikaciji za Završni Masters 18 nedelja i 6 dana.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili